Pentutehtailu on säännöllistä kissojen tai koirien myytäväksi kasvattamista, jossa eläinten tarpeita laiminlyödään rahallisen voiton maksimoimiseksi. Niin kutsutussa pentutehtaassa eläimiä ei esimerkiksi hoideta asianmukaisesti tai niitä pidetään liian ahtaasti. Tyypillistä on myös pentujen rekisteröimättömyys, liian varhainen vieroitus ja etenkin emojen terveyden vaarantava jatkuva tiineenä pitäminen.

Suositut, erityisesti pienikokoiset rodut ovat pentutehtailuun otollisia korkean hintatason ja kennelin mahdollisimman minimaalisen koon vuoksi. Varoitusmerkkeinä pentutehtaasta tulevasta pennusta voidaan pitää esimerkiksi myyjän kieltäytymistä esitellä kenneliään tai pennun vanhempia, väitettä vahinkopentueesta ja aggressiivista myyntiä. Pentutehtailulle tyypillistä on pentujen myyminen lehti- tai internet ilmoituksilla.

Pentutehtaasta tulevilla pennuilla on usein terveysongelmia. Sukua olevien eläinten parittamisesta tai vapaasti lisääntyvien laumojen tuloksena pennut voivat olla sisäsiittoisia, mikä nostaa perinnöllisten sairauksien ja epämuodostumien riskiä. Emojen terveyden laiminlyöminen jatkuvalla pennutuksella ja mahdollisesti vääränlaisella ruokinnalla voi tehdä syntyvistä pennuista heikkoja ja sairaalloisia.

Ostettaessa edullinen pentu voi aiheuttaa suuret kulut pentutehtailusta johtuvien sairauksien hoidossa. Pentutehtailusta voi ilmoittaa eläinsuojeluviranomaisille, jotka tulevat tarkastamaan asunnon. Huonosti hoidetut eläimet voidaan viedä pois ja tällöin omistaja saa sakkoja sekä määräaikaisen eläintenostokiellon.

Kissojen elinympäristö kertoo paljon

Kissanpentuja kannattaa käydä katsomassa usean kasvattajan luona. Näin tapaat erilaisia kissoja ja kasvattajia ja vertailu on helpompaa. Jos kasvattajan kissat eivät asu ihmisten kanssa, vaan ovat suljettuina esimerkiksi pieniin häkkeihin tai piharakennukseen, ei eläinten hyvinvointi varmasti kiinnosta häntä. Älä osta pentua sellaisesta paikasta.

Kiinnitä erityistä huomiota puhtauteen. Hiekkalaatikoiden likaisuudesta voi jo päätellä paljon. Kissojen pentutehtaissa vallitsee usein uskomaton saastaisuus ja löyhkä, ja on vaikea käsittää, miten nämä puhtautta rakastavat eläimet voivat lainkaan selviytyä sellaisessa ympäristössä.

 

Kissanpentujen tulee saada viettää paljon aikaa ihmisten seurassa, jotta niistä kehittyisi reippaita ja luottavaisia lemmikkejä. Tarkkaile niin emokissan, pentujen kuin muidenkin kissojen käyttäytymistä ja tutustu niihin. Tilanne ei kerro kasvattajasta hyvää, jos kissat ovat arkoja ja pakoilevia. Älä osta pentua sellaisesta paikasta.


Tarkasta huolellisesti pentujen kunto. Jos silmät tai nenä vuotavat, takapuoli on likainen, turkki sotkuinen tai iho ei näytä moitteettoman terveeltä, älä osta pentua sieltä.

Kysele pennuista paljon. Jos kasvattaja ei kerro mielestäsi kaikkea tai selvästi välttelee kysymyksiisi vastaamista, on asiassa jotain hämärää. Pentutehtailuun viittaa myös se, jos rotukissakasvattaja teettää jatkuvasti pentuja samoilla naarailla eikä ole testauttanut siitoskissojaan kissojen leukemiaviruksen (FeLV) ja immuunikatoviruksen (FIV) varalta. Tehtaassa onkin usein muiden joukossa näkyvästi sairaita, tautien runtelemia kissoja. Tee silloin pikaisesti ilmoitus eläinsuojeluvalvojalle tai kunnaneläinlääkärille